ÓVODÁNKRÓL


Óvodánk épületét, berendezését, udvarát, eszközkészletét 2006-ban, pályázati forrásból, "Európai Óvoda a Csemői Gyermekeknek" címmel felújították, kibővítették. Az óvodafejlesztés elnyerte az "Európai Mintaprojekt" kitüntető címet.

 

Két szinten gyermekbarát csoportszobákat és tereket alakítunk az épületben, minden csoportnak saját öltözője és mosdója van. Minden csoport modern óvodai bútorokkal van berendezve, mindben van légtisztító és párásító berendezés, valamint kialakított galéria és klímaberendezés. A foglalkozási eszközök és játékok szakszerű megválasztásával, folyamatosan bővítjük készletünket. A csoportszobák infokommunikációs eszközökkel is fel vannak szerelve, rendelkezésre áll minden csoportban az internetkapcsolattal ellátott számítógép, televízió, CD lejátszó és fényképezőgép.

 

A földszinten kialakított tornaszobában minden mozgásforma és korosztály kielégítésére, fejlesztésére fel vagyunk szerelve eszközökkel (mozgáskotta, bordásfal, többféle labda, zsámolyok, mászófal, padok, különféle wesco játékok, ugrálókötelek stb.).

 

A különleges bánásmódot igénylő gyermekek egyéni, illetve kiscsoportos foglalkoztatása az óvoda fejlesztő és logopédiai szobájában történik. A helyiség felszerelésének és eszközbeszerzésének kapcsán kiemelt figyelmet fordítunk a speciális fejlesztő alkalmasságra, legyen az akár mozgás, beszéd vagy kognitív területen.

 

Óvodásaink hetente látogatják a parajdi sóval telített só-homokozót, a színterápiával is ellátott só-falas só-szobában.

 

Az óvoda udvara nagy kiterjedésű, a füves területeken külön játszórészek vannak kialakítva a különböző korosztályú gyermekek igényeihez és tevékenységeihez igazodva, a különböző mozgásformák gyakorlásához szükséges udvari játékokkal. Az épület körül jelzőlámpákkal és jelzőtáblákkal ellátott KRESZ park épült ki, ahol a gyerekek különböző közlekedési eszközökkel (két és háromkerekű bicikli, roller, gokart) gyakorolhatják a közlekedési szabályokat. A mezítlábas park 23 féle járófelülete kiválóan alkalmas az apró talpak izmainak megdolgoztatására. Az udvar konyhakertjében termett paprikát, paradicsomot, hagymát, répát és különféle zöldségeket szívesen fogyasztják a gyerekek.

 

Óvodánkban melegítőkonyha működik az alsó szinten, az ételeket az iskola épületében üzemelő konyhából szállítják. Az ételek, valamint az étkezéshez tartozó eszközök két szinten történő kiszolgálását ételliftek segítik.

 

A dolgozók részére a vezetői és az óvodatitkári iroda mellett, nevelői szoba van kialakítva, amelyben szintén rendelkezésre áll az internetkapcsolattal ellátott számítógép, nyomtató, fénymásoló, szkenner, valamint a telefon. Itt kapnak helyet azok a szakkönyvek, szakmai kiadványok, folyóiratok is, amelyekben bármikor tájékozódhat a nevelőtestület.

 

Szintenként több felnőtt mosdó van, néhány zuhanyzóval is felszerelt, továbbá a felnőtt öltözőkben mindenkinek saját kulccsal zárható öltözőszekrénye van. A felnőttek, az otthonról hozott ételeiket az emeleti teakonyhában fogyaszthatják el. Ez a konyha szolgál látogatóink megvendégelésének az előkészületeire is. Szintenként szertáraknak kijelölt helyiségekben tároljuk azokat az eszközöket, amelyeket a mindennapi életben nem, de időszakosan használunk. 

 

A csemői óvoda története

Csemőben az első, alapítása óta az egyetlenként működő óvoda 1976-ban nyitotta meg kapuit az óvodáskorú gyermekek előtt. Az elmúlt 40 év alatt és azóta is elmondható, hogy folyamatos és dinamikus fejlődés jellemzi az intézményt, úgy az infrastruktúra területén, mint a szakmai színvonal tekintetében.

 

Az alábbi táblázatban összefoglalásra kerülnek azok a meghatározó időpontok, események, amelyek az intézmény fejlődésének irányát mutatják.

 

Időpont

Megvalósítás

1975. május

Az óvoda építésének megkezdése.

1976. november

Az óvoda átadása (2 csoport, 50 férőhely, 92 fő beírt gyermek, 3 fő óvónő, 2 fő dajka, 1 fő szakácsnő, 1fő konyhalány).

1977. szeptember

Egy csoporttal bővül az óvoda.

1980. szeptember

Megszűnik a főzés az óvodában.

1981. szeptember

Ismét bővül egy csoporttal az óvoda.

1985. október

Elkészül a központi fűtés.

1991. január

Önállóan gazdálkodó intézmény lett az óvoda.

1995. december

Gáz bevezetése.

1996. szeptember

Ismét bővül egy csoporttal az óvoda.

1999. szeptember

Helyi nevelési program bevezetése.

2000. június

Bekapcsolás a vezetékes víz és csatornarendszerbe.

2002. október

Minőségfejlesztési program kezdődik el, COMENIUS 2000. I. modell beépítése

2005. október

Aláírja a polgármester a ROP Uniós pályázatot.

2006. november

A felújított, átépített óvoda átadása (7 csoport, 175 férőhely, 176 fő beíratott gyermek, 7 fő dajka, 12 fő óvónő, 1 fő óvodavezető, 1 fő gazdasági ügyintéző, 1 fő takarító, 1 fő konyhalány, 1 fő fűtő-karbantartó).

2007. szeptember

Integrációs Pedagógia Rendszer (IPR) bevezetése.

2008. május

KRESZ park létesítése az óvoda udvarán.

2008. június

Az alapítás óta óvodavezető Pólya Miklósné nyugdíjba vonul.

2008. augusztus

Csemő - Nyársapát Községek Intézményi Társulása jön létre. Intézményegységei: a csemői óvoda, iskola és a nyársapáti óvoda, iskola, művelődési ház.

2008. szeptember

Az óvoda a Nefelejcs Óvoda elnevezést kapja. Az intézmény pontos neve:

Csemő - Nyársapát Általános Művelődési Központ Nefelejcs Óvodája.

2009. január

Egységes óvodai pólók bevezetése a gyermekek és felnőttek körében.

2009. március

Új Pedagógiai Program elkészítése, a Komplex Prevenciós Óvodai Program elemeinek beépítésével.

2010. szeptember

Zöld Óvoda cím elnyerése.

2011. május

Kerti tó kialakítása az óvoda udvarán.

2011. június

Elkészül az óvoda elektronikus tájékoztató oldala, amely elérhető a www.ovoda.csemo.eu internetes címen.

2011. augusztus

Két kiválóan megfelelt "Jó gyakorlat" elkészítése. Megfelelt referencia - intézményi előminősítés.

2012. március

Fényterápiával ellátott sószoba és só-homokozó kialakítása az óvoda épületében.

2012. április

TÁMOP 3.1.7-11/1-2011-0035 "Nefelejcs Óvoda Referenciaintézménnyé válása" című projekt megvalósítása

2012. szeptember

TÁMOP-3.2.11/10-1/KMR-2010-0075

Csemő Község Önkormányzata

"Készség és Kompetenciafejlesztő Programsorozat" szakmai megvalósításában való közreműködés

2013. január

Felbomlik az intézményi társulás, az óvoda önállóan működő intézményként újra a Csemő Község Önkormányzata fenntartása alá tartozik, Csemői Nefelejcs Óvoda néven.

2013. március

Intézményi alapdokumentumok átdolgozása (Pedagógiai Program, SZMSZ, Házirend).

2013. december

Zöld Óvoda cím másodszori elnyerése.

2014. március

A tornaszoba sportpadló burkolatot kapott.

2015. április

Konyhakert kialakítása az óvoda udvarán

2016. nyár

Fűtés korszerűsítése, napenergia felhasználása a meleg víz előállításhoz, a csoportszobák és irodák felszerelése klímaberendezéssel.

2016. november 7.

Az óvoda 40 éves fennállásának ünnepe.

2016. december

Harmadik alkalommal elnyerte az óvoda a Zöld Óvoda címet.

2017. április

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye lett az intézmény.

2017. május

Mezítlábas park készült az óvoda udvarán.

2017. nyár

Az épület padlóburkolatának teljes cseréje, minden helyiség festése.

2018. február

Megújult az óvoda honlapja, amelynek elérhetősége: www.ovoda.csemo.hu

 

Az óvoda történetének, illetve fejlődésének megfigyelése során az tapasztalható, hogy a felújított óvoda átadásáig jórészt az infrastruktúra fejlesztése volt a fő irányvonal. Miután átadásra került, a minden igényt kielégítő, modern felszerelésű épület, lehetőség volt arra, hogy a fejlődés és fejlesztés főként a szakmai munka irányába forduljon. Olyan pályázati lehetőségek nyíltak az óvoda, valamint a fenntartó előtt, amelyek lehetőséget teremtettek arra, hogy az európai szintű óvoda "belső világa" is képes legyen megfelelni a kor kihívásainak.